Hujšanje s pilatesom

Pilates za oblikovanje telesaDandanes je za “uspešno” hujšanje na voljo veliko izdelkov oziroma reklame. Skoraj vsak dan zasledim neko novo, neverjetno rešitev, s katero shujšaš v dveh dneh za 10kg brez truda, lakote, ničesar. In tako morda zapravljate denar za nove Acai jagode pa kapsule z izvlečkom manga pa novo lasersko terapijo, ki dobesedno postrelja vse maščobne celice v vašem telesu. Toda po mesecu, dveh se ne zgodi pravzaprav nič. Lahko se tudi vpišete v telovadbo, pridno vadite dvakrat, trikrat tedensko, vedno več, vedno bolj, toda še vedno ostajate na istih kilogramih? Ali pa se lotevate nove, neverjetno uspešne diete, kjer lahko jeste samo beljakovine, pa samo vegansko hrano, pa samo oreščke pa samo ne vem kaj. In morda res izgubite nekaj kilogramov, ki pa se hitro povrnejo, ker se takšne diete ne morete držati dolgoročno. Ali pa se lotite diete s prehranskimi nadomestili, kot so Nupo, Herbalife in podobno in tudi v začetku izgubite nekaj kilogramov ter jih spet hitro dobite nazaj, ker preprosto ne morete živeti od Nupo napitkov.

Hujšanje je po eni strani zapleteno, po drugi pa pravzaprav ni. Dejstvo je, da če želite uspešno shujšati, morate spremeniti svoj način prehranjevanja, kar lahko za sabo prinese tudi način življenja. Vsakršna dieta vam ne more pomagati, če se je boste držali samo en teden ali dva, tri. In dejstvo je, da če želite shujšati, morate preprosto vnesti v sebe manj hrane, kot je porabite. Če želite izgubiti en kilogram teže, morate porabiti 2000 kalorij. Če v grobem rečemo, da nekje odrasla ženska v enem dnevu porabi med 1500-2000 kalorij, potem razumete, da preprosto ne morete izgubiti 5kg v enem tednu, razen, če stradate in na ta način izgubite predvsem vodo. Kalorije so kalorije in resnično lahko shujšate tudi, če jeste samo čokolado in čips, s tem, da morate ob tem premisliti, kakšno škodo delate telesu, ki potrebuje hranilne snovi. Na drugi strani so potem vrste zelenjave, ki so zelo nizkokalorične, toda vsebujejo ogromno hranilnih snovi za vaše telo. Pa dovolj o hrani, saj verjamem, da štetje kalorij ni za vsakogar. Vseeno se morda lahko zamislite in na hitro pogledate vsebnost kalorij, preden nekaj pojeste. Morda boste začudeni, da ima lahko vrstica čokolade 300 kalorij ali čips več kot 500. Da ne pišem o pivu, vinu, sokovih,… Tako lahko hitro ugotovite, kaj je tisto, kar vam onemogoča, da shujšate, kaj je tisto, kar vas “nese”. Poleg tega je dejstvo, da ko boste hujšali, boste včasih tudi lačni. Kdor vam obljublja, da ne boste, se laže.

Zakaj ravno pilates? Dejstvo je, da lahko shujšate samo s tem, da omejite vnos hrane ali kalorij. Toda na ta način ne boste nič naredile za oblikovanje telesa. Poleg tega ste gotovo že slišale, da mišice porabijo več energije, torej hrane za svoje delovanje kot maščoba? Po redni vadbi se spremeni vaš metabolizem v mirovanju ali bazalni metabolizem, zato porabite več kalorij vsak dan, tudi ko ne telovadite. Velikokrat slišim, da se po tej pa tej  vadbi salo ali maščoba dobesedno spremeni v mišice ali pridite si izgraditi mišice. To preprosto ne gre, maščobne celice in mišične celice so nekaj povsem drugega in nikakor ne morete preprosto nadomestiti maščobnih celic z mišičnimi. Tudi novih mišičnih celic ne boste pridobili, število le-teh vam je dano ob rojstvu. Lahko jih le okrepite, ojačate, da zrastejo. Pri pilatesu se ogromno dela na oblikovanju telesa, na krepitvi mišic, kot tudi na aerobni vadbi, na hitrejšemu srčnemu utripu, ki posledično zahteva več energije, več porabljenih kalorij. Obenem se morate zavedati, da se telo na določeno vadbo navadi. Tako se telo navadi na tek na primer, tako da po določenem času, četudi vedno dlje in hitreje tečete, porabljate enako količino energije in krepite samo svojo vzdržljivost. Zato je potrebno z vadbo telo vsakič malo presenetiti, narediti nekaj drugače, nekaj drugega, kar telo še ni poskusilo. Na pilates urah se vaje menjajo, vključimo pa vse večje mišične skupine, kot tudi globje mišice, ki pri navadnih vadbah ne pridejo toliko do izraza, ker večje mišične skupine opravijo delo namesto njih. S pomočjo izolacije jih na tečajih pilatesa aktiviramo.

Poleg koristi, ki jih pilates vadba pusti na oblikovanju telesa, so tu seveda še druge koristi pri bolečinah v hrbtu, boljši drži, kot tudi dejstvu, da pilates vadba ni agresivna oblika vadbe ter zelo prijazna do sklepov.

Za zaključek, pilates sam po sebi vsekakor ni vaš ključ za hujšanje. Lahko pa vam pri tem cilju zelo pomaga, saj boste porabljali kalorije, ojačali mišice, izboljšali bazalni metabolizem in oblikovali telo. V kombinaciji s pravilno prehrano, torej manjšim vnosom kalorij ali hrane in v nekem obdobju pa ste zagotovo s pilatesom na pravi poti do popolne postave.

Me se vidimo vsak torek in četrtek na teh lokacijah:

– Pragersko 17.30-18.30

– Slovenska Bistrica 19.00-20.00 in 20.00-21.00

Pridite, ne bo vam žal!