Vadba za nosečnice

Pilates za nosečnice v Slovenski Bistrici
Pridružite se nam na vadbi za nosečnice!

Pilates je idealna vadba za mlade mamice, tako tiste v pričakovanju, kot tudi tiste novopečene. Zakaj je pilates tako dobra vadba za mamice in nosečnice?

V nosečnosti se pogosto pojavijo bolečine v križu, spremeni se težišče telesa, v telesu je vedno manj prostora za želodec, razširi se prsni koš, teža dojenčka in maternice pa tudi pritiska na medenično dno, ki lahko posledično oslabi. Pilates pozitivno deluje na vse te težave, saj krepi prav mišice trupa, medrebrne mišice, trebušne mišice, hrbtne mišice in mišice medeničnega dna. Med nosečnostjo pilates lahko bistveno pripomore pri gibljivosti telesa, zmanjšuje bolečine v križu in hrbtenici ter pomaga pri ozaveščanju, kot tudi krepitvi, medeničnega dna. Prav tako pomaga pri ozaveščanju medrebrnih mišic in tako navsezadnje pomaga tudi pri dihanju v pozni nosečnosti, kot tudi lahko znanje, ki smo se ga naučili pri pilatesu, uporabimo pri porodu. Medenično dno se mora na primer med porodom odpreti, delo na tem predelu telesa, ozaveščanje mišic medeničnega dna pa nam lahko veliko pomaga pri sproščanju teh mišic. Močne medrebrne mišice in pilates dihanje je ključnega pomena tudi pri iztisu otroka. Pilates za mamice v pričakovanju ali nosečnice je drugače naravnan kot navaden pilates. V nosečnosti je poudarek na gibljivosti, umirjanju, ozaveščanju mišic, pomembna je vzdržljivost telesa, da je telo sposobno “prenesti” devet mesecev nosečnosti in pa porod. V nosečnosti ne moremo govoriti o pilates treningu in nikakor nam pri pilatesu v nosečnosti ne sme biti pomembno treniranje ali krepitev mišic. Med nosečnostjo ni priporočljivo poskušati povečati moč ali vzdržljivost telesa, vsekakor pa je priporočljivo ob vseh spremembah, ki se dogajajo v telesu, vzdrževati doseženo telesno kondicijo. Ker se ta razlikuje od vsake posameznice, je pomembno, da vsaka nosečnica pri vsaki vrsti vadbe posluša svoje telo. Če ste torej pred nosečnostjo pretekli 10 km brez težav, lahko nadaljujete s tekom, dokler vam je prijetno pri teku, nikakor pa to ni čas, da trenirate za 20 km. Pilates je za nosečnice varna izbira rekreacije, saj gre za vadbo, kjer nadziramo naše gibanje, nadziramo dihanje, vaje pa izvajamo počasi. Tako se težko zgodi, da bi pretiravale. Kot rečeno, če ste bile pred nosečnostjo precej športno aktivne, se priporoča, da ostanete tudi med nosečnostjo. Nikakor pa ne smemo v nosečnosti začenjati s telesno aktivnostjo ali se poskušati natrenirati. Za to je čas po porodu.

Pilates pa je prav tako zelo pomemben in koristen po porodu oziroma kot poporodna vadba. Zakaj je pilates tudi idealna vadba za mame po porodu? Po porodu so trebušne mišice raztegnjene, lahko se pojavijo težave z inkontinenco. Potem je tu dojenček, prenašanje dojenčka, previjanje, dojenje, vse to lahko spet vodi v težave s križem oziroma v bolečine v križu. Pilates je tukaj idealno orodje, ki nam pomaga ponovno oblikovati telo, ponovno “zgraditi” močen trup, pomaga nam okrepiti trebušne mišice, hrbtne mišice in medenično dno. Obenem pilates krasno oblikuje telo in z njim boste hitro po porodu spet v formi. Kdaj začeti s pilatesom po porodu? S pilatesom po porodu je tako kot z drugimi vadbami, s tem, da je lahko pilates zelo nežna vadba. S pilates dihanjem lahko pričnete že v porodnišnici, doma nadaljujete z raznimi pripravljanimi pilates vajami, čez nekaj mesecov pa začnete “na polno”. Kot pri vseh drugih stvareh naj vas tudi pri pilatesu vodi vaše telo, vaša intuicija. Če določena vaja boli, je ne izvajajte. Če se po vaji počutite neprijetno, čudno, morda več krvavite v času poporodne čišče, prav tako opustite vaje. V tistih prvih mesecih po porodu se tudi predvsem držite načela, da ni pomembna še moč in pravi trening, ampak da delate na vzdržljivosti in gibljivosti, podobno kot v nosečnosti.

Potrebujete eno blazino za pod glavo za vsako trimesečje, v katerem ste. Če ste v prvem trimesečju, potrebujete eno blazino za pod glavo, v drugem, dve, v tretjem, tri ali eno veliko blazino za pod glavo. 🙂 Blazine za na tla ne potrebujete, ne potrebujete tudi športnih čevljev, le nekaj za spit in brisačko. Cena je 25€ na mesec (4x obiski). Kako vadba poteka?

Najprej se dobro ogrejemo in poskrbimo “predihanje”. Nato sledijo vsakič drugačne pilates vaje, s katerimi se sprehodimo čez celotno telo. V nosečnosti predvsem delamo na gibljivosti in nežni krepitvi mišic oziroma vzdrževanju. Med pilates vajami vedno naredimo nekaj vaj, ki so izključno namenjene ozaveščanju in krepitvi medeničnega dna, ki je tako pomembno pri porodu, kot tudi po porodu.

Trenutno pilatesa za nosečnice ne izvajamo, sledite nam na Facebooku ali nas kontaktirajte spodaj za več informacij.

Za več informacij in prijavo na vadbo za nosečnice me lahko kontaktirate preko kontaktnega obrazca desno ali na darjaps@gmail.com.